Ròtova obri la Vil·la romana de la Sort

L’edifici museïtzat data dels segles  I a.C. al I d.C., i testimonia el trànsit del món ibèric al tardorrepublicà romà

La vil·la romana de la Sort de Ròtova obrirà les portes al públic el pròxim dissabte 29 de maig, un espai d’interpretació arqueològic que permetrà conèixer in situ com era un assentament romà rural. L’arqueòleg Emili Moscardó Sabater serà l’encarregat de realitzar la presentació i donar la xarrada “La Sort. Vil·la romana de Ròtova. Procés de museïtzació”. Serà a les a les 10.30h, a la Nau polivalent; i tot seguit, tindran lloc visites guiades amb el mateix ponent. Les places seran limitades: qui vulga assistir-hi haurà de reservar a través del correu electrònic cultura@rotova.es o a través del número de Whatsapp 678 62 15 92.

Els materials trobats a la Vil·la aporten llum sobre les relacions comercials en època romana

La relació de materials trobats al jaciment ha permés interpretar la funcionalitat agrícola d’exportació vitivinícola de l’assentament rural gràcies a la detecció d’una gran quantitat de recipients grans o gerres, anomenades en llatí dolium, on es macerava el most extret del premsat del raïm produït en l’explotació o fundus. Ha estat determinant, també, la detecció de la resta de les estances de treball al voltant d’un pati central, així com la corroboració de la situació de la porta o accés principal de l’edifici, amb una amplada per al trànsit de carruatges.

Més important ha estat la visualització de dues fases cronològiques de l’edifici. Una primera d’època de trànsit del món ibèric-tardorrepublicà romà al moment de l’Imperi (Segle I aC.- Segle I dC.), on només existia una navada o crugia. I d’una segona fase d’embelliment, ennobliment i ampliació de l’edifici amb la clàssica planta o model itàlic importat en forma d’estances al voltant d’un pati central, que es va bastir a meitat segle I dC i que va arribar fins al seu abandonament en la segona meitat del segle II dC- primeries del segle III dC.

Posts created 17

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Related Posts

Begin typing your search term above and press enter to search. Press ESC to cancel.

Back To Top